Trivselregler för BRF VEGA 50-58
Dessa trivselregler har antagits av Brf Vega 50-58 vid extra föreningsstämma i oktober 2021. Trivselreglerna fungerar som ett komplement till föreningens stadgar. Som medlem i föreningen är du skyldig att ha kännedom om och iaktta innehållet i föreningens stadgar, trivselregler och bestämmelserna i bostadsrättslagen.
Syftet med trivselreglerna är skapa en bra förening att bo i och en respektfull miljö där medlemmarna kan samverka och trivas.
För vem gäller trivselreglerna?
Du som är medlem i föreningen ansvarar för hur du använder din lägenhet och föreningens fastighet och mark. Du ansvarar även för att andra personer som bor i lägenheten eller besöker lägenheten följer de bestämmelser som finns i föreningens stadgar, trivselregler och bostadsrättslagen. Trivselreglerna gäller alltså för dig som medlem och du ansvarar inte bara för att du själv följer reglerna utan även för att andra personer som bor i, eller besöker din lägenhet, följer trivselreglerna.
Rättigheter och skyldigheter; vad händer om trivselreglerna inte följs?
Om du som medlem, eller om annan person som du ansvarar för, agerar i strid mot föreningens stadgar eller trivselregler kan det innebära att styrelsen begär att du ska återställa lägenheten eller fastigheten och i vissa fall till och med leda till att nyttjanderätten till din bostadsrätt är förverkad och du kan sägas upp till avflyttning.
Samtliga medlemmar i föreningen har samma rättigheter och skyldigheter. Innan du gör förändringar i din lägenhet eller på föreningens fastighet och mark är det viktigt att du läser föreningens stadgar och trivselregler då dessa regelverk reglerar förhållandet mellan föreningen och dess medlemmar.
Som bostadsrättshavare är du skyldig att hålla dig informerad och uppdaterad om föreningens stadgar, trivselregler och bostadsrättslagen. Om du vill företa ändring i lägenheten, på fastigheten eller marken bör du vid minsta osäkerhet tillfråga föreningen om åtgärden kräver styrelsens tillstånd.
Om allmän aktsamhet
Tänk på att vara rädd om och vårda föreningens egendom väl. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om en akut skada skulle inträffa i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller fastighetsförvaltaren. Vid brand ring 112!
Balkonger och uteplats
Lägenheter belägna på nedre plan har en utskjutande del av sin uteplats i förhållande till balkonger belägna högre upp i huset. Det är därför viktigt att man vid nyttjande av sin balkong är aktsam så att ingenting faller ner på underliggande uteplats. Det är t.ex. inte tillåtet att fimpa cigaretter från balkongen eller vattna växter så att vatten rinner ner på underliggande balkonger eller uteplats.
Vid plantering på balkongen ska krukor placeras innanför balkongräcket och ha en tät botten i krukan.
Balkong eller uteplats får inte användas för permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering, skakning av mattor eller sängkläder. Balkong eller uteplats får heller inte användas för kolgrillning. Ta hänsyn till dina grannar vid grillning, matos etc.
Brandsäkerhet
Samtliga medlemmar är skyldiga att ha en brandvarnare i lägenheten. Batteri bör kontrolleras minst en gång per år för att säkerställa funktionen.
Det är viktigt att hålla gemensamma utrymmen och dörrar fria då dessa utgör utrymningsvägar vid brand och för att minska risken för spridning av brand. Det är t.ex. inte tillåtet att placera barnvagnar, rullatorer eller kläder i trapphusen.
Brandfarliga ämnen/vätskor skall förvaras enligt gällande regler. Information om regler finns på MSB’s hemsida msb.se. Sök på: ”Gasol för hem och fritid” och ”Brandfarliga vätskor i hem- och fritidsmiljö”
Föreningen uppmanar även medlemmarna att ha brandsläckare och brandfilt samt vid brand omgående kontakta 112 och informera styrelsen om incidenter.
Rökning
Rökning får inte ske i trapphus eller vid entréer. Av hänsyn till dina grannar bör rökning heller inte ske på balkongerna eller uteplatserna.
Matning av fåglar
Det är inte tillåtet att mata fåglar inom fastigheten eftersom matrester riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur.
Tvättstuga
Bokade pass måste respekteras av alla, det bokade passet är reserverat i 60 minuter efter starttid därefter är tiden fri att utnyttjas av andra. Torkrum och torktumlare får användas 60 minuter efter avslutad tid. Alla städar efter sin avslutade tvättid.
Avfallshantering m.m.
Soppåsar får inte ställas i trapphuset.
Det är inte tillåtet att lämna grovsopor såsom möbler eller liknande i föreningens avfallsrum. I avfallsrummet får endast lämnas sådant som det finns särskilda kärl för. Du ansvarar själv för att transportera grovsopor till närmaste miljöstation.
Matfett, olja och kaffesump får inte spolas ner direkt i avloppet utan ska placeras i behållare och sedan källsorteras.
Källare
I källaren får förvaras personliga tillhörigheter endast på avsedd plats. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras, föremål som lämnas i gångarna tas bort.
Störande arbeten, nattro och andra former av störande ljud
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av andra boende i föreningen. Alla boende är skyldiga att visa varandra hänsyn.
Renoveringar bör förläggas till vardagar kl. 08.00-20.00 eller helger kl. 10.00-18.00.
Medlemmarna uppmanas att ta särskild hänsyn mellan kl. 22.00-08.00 då nattro anses råda.
Man bör därför undvika att köra tvätt- och diskmaskiner under denna tid. Om du ska ha fest så informera gärna grannarna i god tid innan om du tror att det kommer att störa dina grannar.
Andrahandsuthyrning
Se separat policy för bostadsrättsföreningen.
Lägenhetsunderhåll och förändringar i lägenheten
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Om något går sönder måste du själv se till att det repareras. Du är skyldig att ha ett bostadsrättstillägg till din hemförsäkring.
Övrigt
Vi uppmanar alla att hjälpas åt och att följa trivselreglerna för att skapa en trivsam boendemiljö.
Styrelsen i Brf Vega 50-58